08 januari 2018

Check de aanwezigheidslijst van de algemene vergadering om problemen te vermijden

Zijn de vennoten of aandeelhouders nog steeds dezelfde als diegene die vermeld werden in de vorige notulen of akten of is er een wijziging vanwege bepaalde rechtshandelingen? Stel uzelf hierbij altijd de volgende vragen:

  • Werden de aandelen overgedragen aan derden ?
  • Werden de aandelen geschonken aan de kinderen, in volle eigendom, of in blote eigendom met voorbehoud van vruchtgebruik ?
  • Zijn de aandelen vererfd naar de erfgenamen vanwege het overlijden van de vennoot/aandeelhouder ?
  • Werden de aandelen ingebracht in een burgerlijke maatschap, die vertegenwoordigd wordt door een statutaire zaakvoerder ?
  • Werden de aandelen ingebracht in een Nederlandse STAK of in een Belgische private stichting, waarvoor een bestuurder optreedt ?
  • Werden de aandelen ingebracht in een holding, die vertegenwoordigd wordt door haar bestuursorgaan overeenkomstig de statuten ?
  • Werd een deel van de aandelen ingekocht door de vennootschap zelf ? 

Bij het noteren van de aanwezigheden moet ook gelet worden op de volgende zaken:

  • Vermeld de hoedanigheid van de vennoot of aandeelhouder: volle eigenaar, blote eigenaar of vruchtgebruiker, en het stemrecht dat ze al dan niet hebben.
  • Vermeld duidelijk dat, indien de vennootschap eigen aandelen in bezit heeft, het stemrecht verbonden aan deze aandelen geschorst is. 
  • Vermeld of de vennoot of aandeelhouder gehuwd is of niet, en indien ja, onder welk huwelijksstelsel.  Zo kan nagegaan worden of de aandelen eigen goed zijn van de vennoot of aandeelhouder of behoren tot de huwgemeenschap.  
  • Kijk het aandelenregister na om te zien op wiens naam de aandelen van de huwgemeenschap zijn ingeschreven en wie dus de lidmaatschapsrechten kan uitoefenen.

Een juiste en duidelijke vermelding van het aandeelhouderschap op een ondertekende aanwezigheidslijst kan veel moeilijkheden vermijden.

Legal

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs! Let's talk!

Gerelateerde artikelen

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent
Slimme groei Optimaal beheer
27 februari 2024

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent

Talentvolle werknemers aantrekken én behouden: het is iets waar heel wat ondernemers van wakker liggen. Goede mensen kunnen immers een cruciale rol ...

Lees meer
Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD
Optimaal beheer
19 februari 2024

Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD

Toen Manu bij Jan van Sofitys kwam aankloppen om mee in het bedrijf te stappen, kwam dat voorstel geen dag te vroeg. Om het proces in goede banen te ...

Lees meer
Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024
Optimaal beheer Tax
15 februari 2024

Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024

Vlak voor het jaareinde stemde het federaal parlement in allerijl nog een aantal belangrijke wetten. Wil je weten of ze een impact hebben op jouw ...

Lees meer