22 augustus 2016

Documentatieverplichting inzake verrekenprijzen ("transfer pricing")

Transparantere verslaggeving inzake transfer pricing

Deze verplichting is het rechtstreekse gevolg van de goedkeuring van het BEPS-actieplan, dat als doel heeft de uitholling van de belastbare basis en winstverschuivingen tegen te gaan. Eén van de actiepunten van dit BEPS-plan voorziet in een transparantere verslaggeving inzake transfer pricing aan de hand van verplicht op te stellen documentatie.

OESO-richtlijnen

In de Belgische wetgeving worden de OESO-richtlijnen grotendeels overgenomen, waarbij aan bepaalde vennootschappen de verplichting opgelegd wordt om volgende documentatie op te stellen en in te dienen:

  • Groepsdossier (“master file”) en lokaal dossier (“local file”) ter onderbouwing van de toegepaste verrekenprijzen. Bepaalde delen van het lokaal dossier moeten daarenboven slechts ingevuld worden, wanneer een bedrijfseenheid van de Belgische groepsentiteit in totaal € 1 miljoen of meer aan grensoverschrijdende verbonden transacties heeft.
  • Landenrapport (CBC-report). In principe moet het landenrapport worden ingediend door de uiteindelijke moederentiteit van de groep. Als de uiteindelijke moederentiteit  Belgisch is, moet het landenrapport in België (elektronisch) worden ingediend. Maar ook de Belgische groepsentiteit die niet de uiteindelijke moeder is, kan onder bepaalde voorwaarden verplicht zijn om het landenrapport in te dienen. Wanneer een Belgische groepsentiteit niet gehouden is tot het indienen van een landenrapport in België, dient zij daarenboven de administratie op de hoogte te brengen van de identiteit en de woonplaats van de rapporterende entiteit.

De hiervoor vermelde documentatie dient de fiscus in staat te stellen om een correcte risicoanalyse inzake verrekenprijzen te verrichten en zo efficiëntere controles te kunnen uitvoeren. De belastingplichtige zal aan de hand van de opgestelde documenten zich een beter oordeel kunnen vormen van de toegepaste transferpricingpolitiek.

De verplichting is van toepassing op boekjaren die starten vanaf 1 januari 2016.

 

Tax

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs! Let's talk!

Gerelateerde artikelen

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent
Slimme groei Optimaal beheer
27 februari 2024

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent

Talentvolle werknemers aantrekken én behouden: het is iets waar heel wat ondernemers van wakker liggen. Goede mensen kunnen immers een cruciale rol ...

Lees meer
Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD
Optimaal beheer
19 februari 2024

Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD

Toen Manu bij Jan van Sofitys kwam aankloppen om mee in het bedrijf te stappen, kwam dat voorstel geen dag te vroeg. Om het proces in goede banen te ...

Lees meer
Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024
Optimaal beheer Tax
15 februari 2024

Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024

Vlak voor het jaareinde stemde het federaal parlement in allerijl nog een aantal belangrijke wetten. Wil je weten of ze een impact hebben op jouw ...

Lees meer