11 september 2015

Nieuwe Europese regels erfrecht

Sinds deze zomer is de Europese erfrechtverordening in werking getreden. Deze is van toepassing voor een overlijden op of na 17/08/2015. Dit in alle landen van de EU, behoudens Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In deze landen blijven de regels van het Internationaal Privaat recht gelden. 

Deze verordening behandelt enkel het erfrecht (en daarin zit de reserve bepaling!) en dus niet het huwelijksvermogensrecht, de successierechten, …. 

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen aan de Europese erfrechtregels?

  • De rechter van de gewone verblijfplaats van de overledene is bevoegd voor de vereffening-verdeling van de nalatenschap.
    Vb, u woont in België => Belgische rechter
  • Standaard wordt eveneens het recht van de gewone verblijfplaats toegepast.
    ​Vb. u bent Belg maar woont in Spanje => Spaans erfrecht
    ​Daar kan echter van afgeweken worden, in die zin dat er kan gekozen worden voor het recht van de nationaliteit, iets wat voordien in België niet mogelijk was.
    Vb, u bent Belg maar woont in Spanje => u kiest voor Belgisch erfrecht
  • Er is 1 document met de identificatie van de erfgenamen en legatarissen, de Europese Erfrechtverklaring, dat kan gebruikt worden in elk land.

Moet u iets ondernemen? Indien u enkel de Belgische nationaliteit hebt, in België woont en geen buitenlands (on)roerend vermogen hebt: neen. Hebt u een andere nationaliteit, een woonplaats buiten België en/of buitenlands vermogen, is het aangewezen de diverse risico’s of opportuniteiten in kaart te brengen. Ook voor de reeds bestaande vermogensplanning.

Estate Planning

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs! Let's talk!

Gerelateerde artikelen

All-in zakelijk advies: het verhaal van CROPLAND
Slimme groei
07 februari 2024

All-in zakelijk advies: het verhaal van CROPLAND

In 2023 viert CROPLAND zijn tienjarig bestaan. VGD maakt pas sinds 2019 deel uit van het verhaal, een beslissing die oprichter Geert Vromman achteraf ...

Lees meer
Roerende schenkingen? Registreer ze nu ook digitaal
Optimaal beheer
04 juli 2022

Roerende schenkingen? Registreer ze nu ook digitaal

Naast de fysieke afgifte van de documenten in het kantoor Rechtszekerheid of de verzending ervan per post, kan je roerende schenkingen nu ook gewoon ...

Lees meer
Huwelijksvoordelen in een stelsel van scheiding van goederen
Optimaal beheer
31 maart 2022

Huwelijksvoordelen in een stelsel van scheiding van goederen

Sinds de invoering van de Huwelijksvermogenswet van 22 juli 2018 is het voor echtgenoten - gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen - ...

Lees meer