26 juli 2017

Strengere regels inzake btw-aftrek voor geschenken

In hoofdzaak worden de regels voor het verstrekken van handelsgeschenken van geringe waarde aan handelsrelaties en gelegenheidsgeschenken voor het personeel (of hun kinderen) gevoelig verstrengd. 

Tot voor de publicatie van de circulaire kon de btw van verschillende geschenken die aan eenzelfde begunstigde werden gegeven, in aftrek worden genomen, op voorwaarde dat de totale waarde van alle geschenken samen lager was dan 50 EUR (excl. btw). Van dit standpunt wijkt de fiscus nu uitdrukkelijk af.  

Ondernemingen mogen in een bepaald kalenderjaar de btw van slechts één geschenk van geringe waarde per beroepsrelatie of per begunstigde (werknemer of kind van de werknemer) aftrekken. Dit betekent dus dat, wanneer er in een kalenderjaar aan eenzelfde persoon meerdere geschenken worden gegeven met een totale waarde van minder dan 50 EUR (excl. btw), de btw-aftrek mag toegepast worden op slechts één van die geschenken.  

Deze verstrengde regels gelden eveneens voor loyauteits- of getrouwheidsschema's waarbij klanten kosteloos een goed ontvangen zodra bepaalde aankooptargets worden behaald en voor enkelvoudige vouchers (bijvoorbeeld: bon voor een boek naar keuze of een wellness-arrangement). 

Bij gebrek aan verdere specifieke bepalingen, is de circulaire van toepassing vanaf de datum van publicatie op 29 mei 2017. Met andere woorden, de nieuwe, strengere regels kunnen voor kalenderjaar 2017 al een impact hebben op de btw-aftrek voor toegekende geschenken.  

 

BTW

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs! Let's talk!

Gerelateerde artikelen

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent
Slimme groei Optimaal beheer
27 februari 2024

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent

Talentvolle werknemers aantrekken én behouden: het is iets waar heel wat ondernemers van wakker liggen. Goede mensen kunnen immers een cruciale rol ...

Lees meer
Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD
Optimaal beheer
19 februari 2024

Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD

Toen Manu bij Jan van Sofitys kwam aankloppen om mee in het bedrijf te stappen, kwam dat voorstel geen dag te vroeg. Om het proces in goede banen te ...

Lees meer
Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024
Optimaal beheer Tax
15 februari 2024

Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024

Vlak voor het jaareinde stemde het federaal parlement in allerijl nog een aantal belangrijke wetten. Wil je weten of ze een impact hebben op jouw ...

Lees meer