29 april 2016

Transportkost bij levering van goederen of dienst: welk btw tarief is van toepassing?

LET OP: Dit is een verouderd artikel, lees hier de update voor 2019

In de praktijk komt het voor dat u als leverancier goederen levert of diensten verstrekt aan uw klant met inbegrip van transport. Meestal zal de transportkost reeds verrekend zitten in de verkoopprijs van de goederen of diensten. Het gebeurt eveneens dat de kosten apart worden aangerekend of afgerekend.

Zolang de goederen (in het geval er verscheidene groepen van goederen worden geleverd) of diensten onderworpen zijn aan eenzelfde BTW-tarief stelt er zich geen vraag over het toepasbaar BTW-tarief op de (doorgerekende) transportkosten. 

De (doorgerekende) transportkost door de leverancier of dienstverrichter volgt het BTW-tarief dat van toepassing is op het geleverde goed of dienst. De grondslag voor deze BTW-behandeling vinden we terug in de BTW-wetgeving die bepaalt dat “de kosten van, onder meer, vervoer tot de maatstaf van heffing behoort als ze door de leverancier of dienstverrichter in rekening worden gebracht, ongeacht of zoiets al dan niet bij een afzonderlijk debet document wordt gedaan of zelfs ingevolge een afzonderlijke overeenkomst (artikel 26, tweede lid WBTW)”.

Het komt voor dat de vervoerkosten betrekking hebben op verscheidene groepen van goederen en/of diensten die aan een verschillend tarief onderworpen zijn. In principe dienen dan die kosten pro rata te worden omgeslagen. De Administratie aanvaardt nochtans dat de vervoerkosten eenvormig worden belast met het laagste tarief dat geldt voor de gefactureerde goederen, op voorwaarde dat de met het laagste tarief belaste goederen terzelfder tijd met de andere goederen worden geleverd.

Stel dat u bloemen en planten verkoopt aan uw klant (een deel ervan is onderworpen aan 6% en een deel aan 21%). U doet beroep op een transporteur die de bloemen en planten bij uw klant bezorgt en factureert u hiervoor een kost met 21%. Deze transportkost kan verrekend worden aan uw klant met toepassing van 6% op voorwaarde dat de bloemen en planten (met onderscheiden tarieven) terzelfdertijd worden geleverd.

LET OP: Dit is een verouderd artikel, lees hier de update voor 2019

Tax

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs! Let's talk!

Gerelateerde artikelen

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent
Slimme groei Optimaal beheer
27 februari 2024

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent

Talentvolle werknemers aantrekken én behouden: het is iets waar heel wat ondernemers van wakker liggen. Goede mensen kunnen immers een cruciale rol ...

Lees meer
Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD
Optimaal beheer
19 februari 2024

Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD

Toen Manu bij Jan van Sofitys kwam aankloppen om mee in het bedrijf te stappen, kwam dat voorstel geen dag te vroeg. Om het proces in goede banen te ...

Lees meer
Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024
Optimaal beheer Tax
15 februari 2024

Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024

Vlak voor het jaareinde stemde het federaal parlement in allerijl nog een aantal belangrijke wetten. Wil je weten of ze een impact hebben op jouw ...

Lees meer