17 maart 2017

Versoepeling verdeelrecht tussen ex-echtgenoten en ex-wettelijk samenwonenden

De "miserietaks" of het verlaagde verdeelrecht in Vlaanderen bedraagt sindsdien 1% (in plaats van 2,5%) bij echtscheiding en bij beëindiging van de wettelijke samenwoning. 

Wanneer geldt het verlaagde tarief?

Het verlaagde tarief van 1% is van toepassing wanneer de verdeling van onroerende goederen of de afstand van onverdeelde delen in onroerende goederen plaatsvindt tussen: 

  • voormalige echtgenoten: met name na de echtscheiding of verdeling heeft uitwerking door de echtscheiding (zonder termijn);
  • ex-wettelijk samenwonende partners:
    • binnen een termijn van drie jaar, die volgt op de beëindiging van de wettelijke samenwoning, 
    • én op voorwaarde dat de betrokken partners op de dag van de beëindiging ten minste één jaar ononderbroken met elkaar wettelijk samenwoonden. 

Feitelijke samenwoning

Gaan feitelijke samenwonenden uit elkaar en gaat dit gepaard met de uitonverdeeldheidtreding van een onroerend goed, dan zal het normale tarief van 2,5% van toepassing zijn. 

Zij kunnen met andere woorden niet genieten van het verlaagde tarief van 1% ongeacht de samenwoningstermijn. Dit werd in 2016 bevestigd in het arrest van het Grondwettelijk Hof.  

Volgens het Grondwettelijk Hof is er géén sprake van discriminatie door het feit dat dit gunsttarief niet geldt voor de verdeling van een onroerend goed tussen feitelijke samenwoners naar aanleiding van de beëindiging van de feitelijke samenwoning.  In tegenstelling tot bepaalde andere gelijkschakelingen tussen wettelijk en feitelijk samenwonenden geldt dit dus niet wat het gunsttarief betreft voor het verdeelrecht. 

 

Legal

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs! Let's talk!

Gerelateerde artikelen

Zonnepanelen op andermans dak: blijft de zon schijnen?
Optimaal beheer Legal
18 oktober 2023

Zonnepanelen op andermans dak: blijft de zon schijnen?

Je ziet nog maar weinig daken zonder: zonnepanelen zijn anno 2023 alomtegenwoordig. Niet onlogisch natuurlijk. Het leven wordt steeds duurder, en dat ...

Lees meer
Veldeman bouwt al vijf jaar op VGD als all-round adviesverlener
Slimme groei Optimaal beheer
07 september 2023

Veldeman bouwt al vijf jaar op VGD als all-round adviesverlener

Al vijf jaar doet Veldeman BV, actief in de bouwsector, een beroep op de diensten van VGD. Die gaan vandaag veel breder dan het oorspronkelijke ...

Lees meer
Wat wijzigt er in de vastgoedwereld vanaf 1 januari 2023?
Optimaal beheer Legal
07 december 2022

Wat wijzigt er in de vastgoedwereld vanaf 1 januari 2023?

Vanaf 1 januari 2023 doen er enkele nieuwigheden hun intrede in de vastgoedwereld. Onze Legal advisors sommen de belangrijkste wijzigingen voor je ...

Lees meer