27 september 2016

Aandelenopties voor bedrijfsleiders: fiscaalvriendelijk?

Aandelenopties

Bij een klassieke bezoldiging is de kloof tussen de totale kost voor de vennootschap en het uiteindelijke nettobedrag dat de begunstigde ontvangt groot. Dit is het gevolg van de progressieve tarieven in de personenbelasting. Het toekennen van aandelenopties kan eventueel een oplossing zijn. Aandelenopties zijn opties op aandelen die de vennootschap aan de bedrijfsleider toekent.

Het is trouwens ook mogelijk om aandelenopties toe te kennen aan werknemers en andere zelfstandigen. De ontvanger van de aandelenopties betaalt – op het ogenblik van de toekenning – belastingen (d.w.z. personenbelasting en eventuele sociale bijdragen) op een forfaitair geraamd voordeel. Het forfait bedraagt 18% op de waarde van de onderliggende aandelen voor opties met een looptijd van vijf jaar. Per jaar dat er boven ligt wordt het percentage verhoogd met 1%.  

Meerwaarde vrij van belasting

Op vooraf bepaalde tijdstippen kan de bedrijfsleider overgaan tot uitoefening van de opties.  Het ideale moment om de optie te lichten is wanneer de waarde van de onderliggende aandelen hoger is dan de aanvankelijk vastgelegde waarde bij toekenning van de optie door de werkgever. 

De gerealiseerde meerwaarde naar aanleiding van de verkoop of de uitoefening van de opties, of naar aanleiding van de verkoop van de door uitoefening verkregen aandelen, is vrijgesteld van enige taxatie. 

Besluit 

De toekenning van aandelenopties kan dus een waardig verloningsalternatief zijn, maar u dient er uiteraard rekening mee te houden dat het resultaat afhankelijk is van de koers van de onderliggende aandelen.  

Tax

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs! Let's talk!

Gerelateerde artikelen

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent
Slimme groei Optimaal beheer
27 februari 2024

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent

Talentvolle werknemers aantrekken én behouden: het is iets waar heel wat ondernemers van wakker liggen. Goede mensen kunnen immers een cruciale rol ...

Lees meer
Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD
Optimaal beheer
19 februari 2024

Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD

Toen Manu bij Jan van Sofitys kwam aankloppen om mee in het bedrijf te stappen, kwam dat voorstel geen dag te vroeg. Om het proces in goede banen te ...

Lees meer
Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024
Optimaal beheer Tax
15 februari 2024

Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024

Vlak voor het jaareinde stemde het federaal parlement in allerijl nog een aantal belangrijke wetten. Wil je weten of ze een impact hebben op jouw ...

Lees meer