09 december 2016

Aftrekbaarheid van interesten binnenkort beperkt tot 30% van uw EBITDA?

Deze maatregel houdt in dat ondernemingen de door hen verschuldigde interesten slechts fiscaal in mindering kunnen brengen in de mate dat het bedrag daarvan niet hoger is dan 30% van hun (fiscale) EBITDA voor het betrokken belastbaar tijdperk. Deze beperking geldt voor interestlasten op alle vormen van schuld, ongeacht het feit of deze door verbonden ondernemingen of derden worden toegekend. 

Hoe wordt de fiscale EBITDA berekend?

Om die fiscale EBITDA te bepalen, dient u de belastbare winst van het boekjaar op te tellen met de netto-interestlasten, de belastingen en de fiscaal aanvaarde afschrijvingen. Het betreft wel degelijk de netto-interestlasten, wat betekent dat ontvangen interesten en andere inkomsten uit financiële activa in mindering mogen worden gebracht. 

De netto-interestlasten zijn daarbij gelijk aan de interestkosten verminderd met de belastbare inkomsten uit financiële vaste activa. Voor de berekening van de EBITDA mag geen rekening worden gehouden met fiscaal vrijgestelde inkomsten.

In de richtlijn wordt echter niet verder toegelicht wat moet verstaan worden onder belastingvrije inkomsten. Zo is het nog onduidelijk wat er dient te gebeuren met ontvangen dividenden die de DBI-aftrek hebben genoten. 

Uitzonderingen

Het percentage waartoe Europa de interestaftrek wil beperken, bedraagt 30%. De richtlijn voorziet echter in een aantal mogelijkheden voor de lidstaten om deze algemene aftrekbeperking te milderen.

Lidstaten mogen er o.a. voor opteren om deze EBITDA-beperking niet toe te passen op "stand alone entities" (dit zijn ondernemingen die geen deel uitmaken van een groep, geen verbonden ondernemingen hebben en geen vaste inrichting hebben).  

Tevens kunnen Lidstaten erin voorzien dat de aftrek van de eerste € 3.000.000 netto-interestlasten niet moet worden beperkt. Anderzijds kunnen lidstaten ervoor opteren de EBITDA-beperking te beoordelen op groepsniveau, ook wanneer er geen fiscale consolidatie is. In dat geval wordt de niet-beperking van de eerste € 3.000.000 op groepsniveau toegekend. 

Inwerkingtreding

Lidstaten moeten de EBITDA-beperking uiterlijk op 31 december 2018 in nationale wetgeving omzetten met het oog op een effectieve toepassing vanaf 1 januari 2019. 

Er wordt evenwel voorzien in een overgangsregeling. Lidstaten die nationale BEPS-regels hebben en die op het vlak van de beperking van de interestaftrek even doeltreffend zijn als de EBITDA-beperking mogen de invoering en toepassing van de EBITDA-beperking uiterlijk tot 1 januari 2024 uitstellen. Of, onder andere, onze huidige onderkapitalisatieregels de Europese toets zullen doorstaan, zal nog moeten blijken.   

Tax

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs! Let's talk!

Gerelateerde artikelen

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent
Slimme groei Optimaal beheer
27 februari 2024

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent

Talentvolle werknemers aantrekken én behouden: het is iets waar heel wat ondernemers van wakker liggen. Goede mensen kunnen immers een cruciale rol ...

Lees meer
Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD
Optimaal beheer
19 februari 2024

Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD

Toen Manu bij Jan van Sofitys kwam aankloppen om mee in het bedrijf te stappen, kwam dat voorstel geen dag te vroeg. Om het proces in goede banen te ...

Lees meer
Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024
Optimaal beheer Tax
15 februari 2024

Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024

Vlak voor het jaareinde stemde het federaal parlement in allerijl nog een aantal belangrijke wetten. Wil je weten of ze een impact hebben op jouw ...

Lees meer