20 maart 2017

Bijzondere liquidatiereserve uitgebreid naar aanslagjaar 2012!

Bepaalde kleine vennootschappen met een gebroken boekjaar waren benadeeld door hun belaste reserves van aanslagjaar 2012, omdat zij uit de boot vielen zowel voor het regime van de interne liquidatie als de bijzondere liquidatiereserve. In haar arrest van 16 februari 2017 beslist het Grondwettelijk Hof dat deze vennootschappen voor die reserves alsnog een bijzondere liquidatiereserve mogen aanleggen. 

Voorbeeld

Een kleine vennootschap heeft een boekjaar, dat afsluit op 30 december. Op 31 maart 2013 was de jaarrekening over het boekjaar, dat afsluit op 30 december 2012 (met name aanslagjaar 2012), nog niet goedgekeurd, waardoor de reserves van het aanslagjaar 2012 buiten het toepassingsgebied van de interne liquidatie vielen.

Deze vennootschap kwam ook niet in aanmerking voor de bijzondere liquidatiereserve, aangezien haar boekjaar afsloot op 30 december 2012, waardoor het verbonden is aan het aanslagjaar 2012, terwijl de bijzondere liquidatiereserve enkel van toepassing was voor reserves aangelegd voor de aanslagjaren 2013 en 2014. Kleine vennootschappen, die hun boekhouding in de laatste maanden van 2012 (t.e.m. 30 december 2012) afsloten, vielen dus veelal tussen wal en schip. Daar maakt het Grondwettelijk Hof nu een einde aan. 

Bezwaar indienen

Dit vernietigingsarrest opent een bijzondere bezwaartermijn van 6 maanden, die start vanaf de datum van de bekendmaking van het arrest in het Belgisch Staatsblad, met name 3 maart 2017. Dit betekent concreet dat, dankzij dit arrest, benadeelde vennootschappen alsnog een 'bezwaarschrift' zouden kunnen indienen tot 3 september 2017 tegen de aanslag die voor het aanslagjaar 2012 gevestigd is. Aldus kunnen ze alsnog het voordeel van de bijzondere liquidatiereserve claimen. 

Voorwaarden om bezwaar in te dienen

De vennootschap zal wel moeten aantonen dat zij voor aanslagjaar 2012 als ‘klein’ kwalificeerde en dat zij met de winst van dat aanslagjaar niet aan het stelsel van de 'interne liquidatie' heeft kunnen deelnemen, omdat de betreffende reserves, gelet op de datum van de algemene vergadering, nog niet op 31 maart 2013 door die vergadering konden worden goedgekeurd. De vennootschap zal dan ook de 10% heffing moeten storten, opdat die reserves als “liquidatiereserves” kunnen worden beschouwd. 

Hoe zal deze regeling er in de praktijk uitzien?

Hoe dit alles praktisch zal worden geregeld is op dit moment nog onduidelijk. Wij hopen dat de administratie snel praktische richtlijnen verstrekt wat de manier van aanleggen betreft van een bijzondere liquidatiereserve en de bijhorende betaling van de anticipatieve heffing.  

 

Tax

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs! Let's talk!

Gerelateerde artikelen

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent
Slimme groei Optimaal beheer
27 februari 2024

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent

Talentvolle werknemers aantrekken én behouden: het is iets waar heel wat ondernemers van wakker liggen. Goede mensen kunnen immers een cruciale rol ...

Lees meer
Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD
Optimaal beheer
19 februari 2024

Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD

Toen Manu bij Jan van Sofitys kwam aankloppen om mee in het bedrijf te stappen, kwam dat voorstel geen dag te vroeg. Om het proces in goede banen te ...

Lees meer
Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024
Optimaal beheer Tax
15 februari 2024

Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024

Vlak voor het jaareinde stemde het federaal parlement in allerijl nog een aantal belangrijke wetten. Wil je weten of ze een impact hebben op jouw ...

Lees meer