28 september 2017

Nog snel uw IPT "backservicen"?

Het is echter nog  wachten op de definitieve wetteksten om na te gaan hoe de aangekondigde maatregelen zich in de praktijk zullen vertalen. Daarom belichten wij hier nog even kort één van de  bestaande fiscale voordelen waar u in principe nog maximaal kan van genieten in 2017. 

Een bijkomende backservice in uw pensioenplan 

De wetgever voorziet de mogelijkheid om eenmalige stortingen in uw aanvullend pensioenplan (IPT) integraal ten laste te laten nemen van het bedrijfsresultaat van uw vennootschap.   Vandaag leveren deze verzekeringspremies in de regel een belastingbesparing op van 33,99%, en laten u zodoende toe uw bruto vennootschapsmiddelen aan 20 à 25 % (totale belasting en sociale bijdragen bij aanvang en uitkering) de omslag te laten maken naar uw privévermogen. 

Vanaf 2018 zal dit voordeel trapsgewijs afnemen gezien de vooropgestelde daling van de vennootschapsbelasting (25% in 2020 en reeds 20,4% voor KMO's vanaf 2018.).  Bovendien vermijdt u één van de mogelijke uitlopers van het zomerakkoord.  In 2018 zou de huidige extra sociale bijdrage (Wyninckxbijdrage) op substantiële aanvullende pensioenstortingen (+ 30.000 €) immers ook verhogen van 1,5% naar 3%.

Deze eenmalige stortingen (beter bekend als backservice) dienen om periodes uit uw verleden, waarin de aanvullende pensioenmogelijkheden niet volledig benut werden op basis van een bepaald bezoldigingsbedrag,  deels of volledig te regulariseren, ongeacht of u de huidige bezoldiging effectief genoot gedurende de te regulariseren periode of niet.  

U kan nu nog actie ondernemen

Ondervraag dus grondig uw makelaar of er nog mogelijkheden zijn voor uw bestaande 80%-regel en uw bestaande aanvullende pensioenplan voor het jaar 2017.   

Indien de mogelijkheden steeds maximaal werden ingevuld, adviseren wij u ook om te kijken of het eenmalig toekennen van een 13de of 14de maand bezoldiging, alsnog nieuwe mogelijkheden doet openvallen. U combineert immers een aantal voordelen: het maximaal benutten van de fiscale aftrekbaarheid van deze storting in uw vennootschap in 2017, een optimale graad van taxatie om bruto vennootschapsgelden de omslag te laten maken naar uw netto privé vermogen. 

Estate Planning

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs! Let's talk!

Gerelateerde artikelen

All-in zakelijk advies: het verhaal van CROPLAND
Slimme groei
07 februari 2024

All-in zakelijk advies: het verhaal van CROPLAND

In 2023 viert CROPLAND zijn tienjarig bestaan. VGD maakt pas sinds 2019 deel uit van het verhaal, een beslissing die oprichter Geert Vromman achteraf ...

Lees meer
Roerende schenkingen? Registreer ze nu ook digitaal
Optimaal beheer
04 juli 2022

Roerende schenkingen? Registreer ze nu ook digitaal

Naast de fysieke afgifte van de documenten in het kantoor Rechtszekerheid of de verzending ervan per post, kan je roerende schenkingen nu ook gewoon ...

Lees meer
Huwelijksvoordelen in een stelsel van scheiding van goederen
Optimaal beheer
31 maart 2022

Huwelijksvoordelen in een stelsel van scheiding van goederen

Sinds de invoering van de Huwelijksvermogenswet van 22 juli 2018 is het voor echtgenoten - gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen - ...

Lees meer