07 september 2015

Snellere terugvordering BTW na opmaak van een creditnota!

Na de opmaak van een creditnota, wacht de leverancier doorgaans tot zijn volgende aangifte BTW om de -aan de Staat doorgestorte BTW- terug te vorderen. Nochtans is er een sneller alternatief!

Stel, u verkoopt (met factuur) een archiefkast aan uw belastingplichtige klant met toepassing van Belgische BTW. De klant neemt de betaalde BTW in aftrek en recupereert deze via zijn periodieke aangifte BTW. Uiteraard er vanuit gaande dat deze kast gebruikt wordt voor belaste activiteiten. Bij de latere levering van de kast blijkt er een foutje te zijn geslopen in de bestelling en de klant aanvaardt deze kast niet. U neemt d e kast terug en stort zijn geld terug! Betaal je hem dan ook altijd de BTW terug?

BTW terug te vorderen via de periodieke aangifte BTW 

Aangezien u teveel BTW heeft doorgestort aan de staat, kan u de BTW in casu terugvorderen (art. 77 WBTW) via uw aangifte BTW. Naast het geval waarin er een terugname van geleverde goederen gebeurt, zijn er nog tal van gevallen denkbaar waarbij u teveel betaalde BTW kan terugvragen: het toestaan van een prijsvermindering, toepassing van een verkeerd tarief BTW, verbreking contract voor de effectieve levering van goed of uitvoering van de dienst, etc. Om de BTW terug te krijgen dient u wel enkele formaliteiten te vervullen. Zo dient u een creditnota uit te reiken aan uw klant waarop u -naast de verplichte vermeldingen- ook aanbrengt:

  • de referentie van de oorspronkelijke factuur;
  • het bedrag aan BTW dat teruggegeven wordt (indien u schuldenaar was van de BTW | art. 79 WBTW);
  • de vermelding “BTW terug te storten aan de staat in de mate waarin ze oorspronkelijk in aftrek werd gebracht”.

Verder dient de creditnota -met vermelding van BTW- in een daartoe bestemd (teruggaaf-) register te worden ingeschreven.

Alternatief

In plaats van bovenstaande teruggaafprocedure kan men echter ook een veel snellere methode toepassen.De leverancier kan immers een creditnota opmaken aan zijn klant/afnemer zonder BTW, waardoor hij ook de teveel doorgestorte BTW recupereert.  Dit wel op voorwaarde dat de oorspronkelijke handeling:

  • een levering van een goed of een dienst betreft; 
  • verricht in België;
  • aan een belastingplichtige koper/afnemer, die indiener is van periodieke aangiftes BTW en die  de door u aangerekende BTW reeds integraal en definitief in aftrek heeft kunnen brengen. 

Merk op dat de koper/afnemer in dergelijk geval uiteraard de reeds gerecupereerde BTW ook niet hoeft terug te betalen aan de Staat!

BTW

Heb je nog verdere vragen hierover? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs! Let's talk!

Gerelateerde artikelen

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent
Slimme groei Optimaal beheer
27 februari 2024

Je (key) werknemers motiveren en duurzaam verankeren: aandelenopties als sleutel tot binding van talent

Talentvolle werknemers aantrekken én behouden: het is iets waar heel wat ondernemers van wakker liggen. Goede mensen kunnen immers een cruciale rol ...

Lees meer
Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD
Optimaal beheer
19 februari 2024

Overname bedrijf Sofitys: een geslaagd traject met VGD

Toen Manu bij Jan van Sofitys kwam aankloppen om mee in het bedrijf te stappen, kwam dat voorstel geen dag te vroeg. Om het proces in goede banen te ...

Lees meer
Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024
Optimaal beheer Tax
15 februari 2024

Deze fiscale wijzigingen zijn van kracht in 2024

Vlak voor het jaareinde stemde het federaal parlement in allerijl nog een aantal belangrijke wetten. Wil je weten of ze een impact hebben op jouw ...

Lees meer