Menu
Site Selector

Verplichte kilometerheffing in België: wat met de toepassing van de btw?

10jun2016

Vanaf 1 april 2016 is in België een verplichte kilometerheffing van toepassing voor voertuigen waarvan de maximaal toegelaten massa meer dan 3,5 ton bedraagt. 

 Zoals u misschien al heeft opgemerkt, verschilt de btw-behandeling van deze kilometerheffing in Vlaanderen en Wallonië  Dit is het gevolg van een verschillende juridische benadering:
 
  • In Wallonië neemt de kilometerheffing het karakter aan van een vergoeding, die onderworpen is aan btw.
  • In Vlaanderen en Brussel daarentegen is de kilometerheffing een belasting, die niet onderworpen is aan btw.
De kilometerheffing (belasting) dient in principe te worden gedragen door de persoon op wiens naam het voertuig is ingeschreven bij de DIV (welke in principe de transporteur is). 
 
Indien deze kost wordt doorgerekend in het kader van een algemene vervoersdienst, dan volgt deze doorrekening dezelfde btw-behandeling van de vervoersdienst, ongeacht of de kilometerheffing op zich onderworpen is aan btw.  Het feit dat deze afzonderlijk zou doorgefactureerd worden (binnen het kader van een vervoersdienst), verandert hier niets aan.  Dus, wanneer deze kilometerheffing wordt doorgerekend door een Belgische transportfirma aan haar Belgische klant in het kader van een belaste transportdienst, zal deze onderworpen zijn aan btw.
 
Weg, Grens, België