25 maart 2015

"Bereid je goed voor als je internationaal zaken wilt doen" (Bart Waterloos, partner VGD Slowakije)

Beerbericht (nvdr. het driemaandelijkse magazine van onze collega's van De Beer Nederland) interviewt Bart Waterloos, één van de vennoten van VGD in Slowakije over internationaal zaken doen in Midden- en Oost Europa.

Hoe bent u als Belg terecht gekomen in Slowakije?

“Tijdens mijn studie Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen groeide mijn interesse  voor het internationale aspect van ons vak. Daarom ging ik een  trimester op uitwisseling naar Glasgow en deed ik  een aanvullend jaar voor een master degree met  een internationaal programma. Studenten  van allerlei nationaliteiten volgden dit  programma. Zo ontmoette ik een meisje  uit Slowakije, waarmee ik verkering kreeg  en later mee trouwde. Na mijn studie ben  ik bij een groot kantoor gaan werken.  Daarna vroeg een oom van me, die partner  was bij VGD, of ik naar hen wilde overstappen.  Dat heb ik gedaan. In eerste instantie  ging ik in België aan de slag. Tijdens dat eerste  jaar reisde ik al regelmatig naar Tsjechië om onze  buitenlandse klanten, toen met name nog Belgische klanten,  te ondersteunen en adviseren. Na een jaar heb ik in Tsjechië  een nieuwe afdeling Audit opgestart en ben ik ook daar gaan  wonen met mijn vrouw. Ondanks de opsplitsing van Tsjechië en  Slowakije in 1993 bleven we vragen krijgen van klanten of we  ze ook in Slowakije konden bedienen. In 2002 heb ik met één van  de vennoten uit Tsjechië de stap gezet en hebben we in Slowakije  een kantoor opgericht dat we stap voor stap hebben uitgebouwd.  Sinds 2004 wonen mijn vrouw en ik ook in Bratislava.”

 

Wat kunt u betekenen voor klanten van De Beer die overwegen  om zaken te gaan doen in Midden- en Oost Europa?

“Wij denken graag met hen mee, liefst in een vroegtijdig stadium. Zo kunnen deze ondernemers zich goed voorbereiden. Zij  willen zich meestal concentreren op waar zij goed in zijn. Wij  nemen voor hen de administratie uit handen en zorgen ervoor  dat ze onder meer voldoen aan de lokale wetgeving. We zijn  gedreven professionals en zijn oprecht betrokken. We adviseren  op hoog niveau. We kunnen bij vragen ook makkelijk schakelen met onze collega’s in andere landen. Uiteraard bieden we een  efficiënte dienstverlening. Zo schetsen we lokale en nationale  mogelijkheden van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije. Het  politieke klimaat in het laatst genoemde land is instabiel,  in Tsjechië en Slowakije is het wel stabiel. Polen  is een speciaal land, waarbij ondernemers goed  moeten onderzoeken met wie ze eventueel  gaan samenwerken. De bereikbaarheid van  deze landen is goed. De loonkosten variëren  enorm tussen deze landen, waarbij de lonen  in Roemenië en Bulgarije heel goedkoop zijn,  maar hier is het juridisch kader weer minder  ontwikkeld. We brengen ook mogelijke risico’s  in kaart zoals de wisselkoersen in Hongarije,  Polen en Tsjechië. Daarbij leveren wij voor de klant  steeds actuele (online) cijfermatige input met betrekking  tot zijn eigen organisatie. Op basis van alle informatie kan  de klant gefundeerde beslissingen nemen. Uiteraard slechten we  voor en met de klant ook mogelijke cultuur- en taalbarrières.” 

Heeft u tot slot nog tips om goed voorbereid internationaal  zaken te gaan doen?

“Ga praten met collega-ondernemers die voor u al de stap hebben gewaagd om in een bepaald land zaken te gaan doen. En  informeer bij ambassades en exportorganisaties naar actuele  ontwikkelingen. Zorg ook dat je als kleinere organisatie altijdter plekke aanwezig bent. Kom je slechts één keer per maand kijken, dan gaat het fout aflopen. En laat je omringen door goede  adviseurs zoals juristen en recruiters. Ook daarbij kunnen wij  overigens helpen, we beschikken over een uitgebreid netwerk.Investeer in een goede voorbereiding, dat maakt de kans op succes vele malen groter.” Bron: Beerbericht maart 2015 (De Beer Accountants & Belastingadviseurs)    

Gerelateerde artikelen