Menu
Site Selector

"Bereid je goed voor als je internationaal zaken wilt doen" (Bart Waterloos, partner VGD Slowakije)

25mrt2015
VGD bedient ook internationaal georiënteerde ondernemingen en ondernemers. Bij grensoverschrijdende trajecten, waarbij verschillende Europese regels en verdragen een rol spelen, werken we samen met onze internationale kantoren.
 

Beerbericht (nvdr. het driemaandelijkse magazine van onze collega's van De Beer Nederland) interviewt Bart Waterloos, één van de vennoten van VGD in Slowakije over internationaal zaken doen in Midden- en Oost Europa.

Hoe bent u als Belg terecht gekomen in Slowakije?

“Tijdens mijn studie Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen groeide mijn interesse voor het internationale aspect van ons vak. Daarom ging ik een trimester op uitwisseling naar Glasgow en deed ik een aanvullend jaar voor een master degree met een internationaal programma. Studenten van allerlei nationaliteiten volgden dit programma. Zo ontmoette ik een meisje uit Slowakije, waarmee ik verkering kreeg en later mee trouwde. Na mijn studie ben ik bij een groot kantoor gaan werken. Daarna vroeg een oom van me, die partner was bij VGD, of ik naar hen wilde overstappen. Dat heb ik gedaan. In eerste instantie ging ik in België aan de slag. Tijdens dat eerste jaar reisde ik al regelmatig naar Tsjechië om onze buitenlandse klanten, toen met name nog Belgische klanten, te ondersteunen en adviseren. Na een jaar heb ik in Tsjechië een nieuwe afdeling Audit opgestart en ben ik ook daar gaan wonen met mijn vrouw. Ondanks de opsplitsing van Tsjechië en Slowakije in 1993 bleven we vragen krijgen van klanten of we ze ook in Slowakije konden bedienen. In 2002 heb ik met één van de vennoten uit Tsjechië de stap gezet en hebben we in Slowakije een kantoor opgericht dat we stap voor stap hebben uitgebouwd. Sinds 2004 wonen mijn vrouw en ik ook in Bratislava.”

 

Wat kunt u betekenen voor klanten van De Beer die overwegen om zaken te gaan doen in Midden- en Oost Europa?

“Wij denken graag met hen mee, liefst in een vroegtijdig stadium. Zo kunnen deze ondernemers zich goed voorbereiden. Zij willen zich meestal concentreren op waar zij goed in zijn. Wij nemen voor hen de administratie uit handen en zorgen ervoor dat ze onder meer voldoen aan de lokale wetgeving. We zijn gedreven professionals en zijn oprecht betrokken. We adviseren op hoog niveau. We kunnen bij vragen ook makkelijk schakelen met onze collega’s in andere landen. Uiteraard bieden we een efficiënte dienstverlening. Zo schetsen we lokale en nationale mogelijkheden van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije. Het politieke klimaat in het laatst genoemde land is instabiel, in Tsjechië en Slowakije is het wel stabiel. Polen is een speciaal land, waarbij ondernemers goed moeten onderzoeken met wie ze eventueel gaan samenwerken. De bereikbaarheid van deze landen is goed. De loonkosten variëren enorm tussen deze landen, waarbij de lonen in Roemenië en Bulgarije heel goedkoop zijn, maar hier is het juridisch kader weer minder ontwikkeld. We brengen ook mogelijke risico’s in kaart zoals de wisselkoersen in Hongarije, Polen en Tsjechië. Daarbij leveren wij voor de klant steeds actuele (online) cijfermatige input met betrekking tot zijn eigen organisatie. Op basis van alle informatie kan de klant gefundeerde beslissingen nemen. Uiteraard slechten we voor en met de klant ook mogelijke cultuur- en taalbarrières.”
 

Heeft u tot slot nog tips om goed voorbereid internationaal zaken te gaan doen?

“Ga praten met collega-ondernemers die voor u al de stap hebben gewaagd om in een bepaald land zaken te gaan doen. En informeer bij ambassades en exportorganisaties naar actuele ontwikkelingen. Zorg ook dat je als kleinere organisatie altijd
ter plekke aanwezig bent. Kom je slechts één keer per maand kijken, dan gaat het fout aflopen. En laat je omringen door goede adviseurs zoals juristen en recruiters. Ook daarbij kunnen wij overigens helpen, we beschikken over een uitgebreid netwerk.
Investeer in een goede voorbereiding, dat maakt de kans op succes vele malen groter.”
 
Bron: Beerbericht maart 2015 (De Beer Accountants & Belastingadviseurs)