Menu
Site Selector

Strengere regels inzake btw-aftrek voor geschenken

26jul2017

Op 29 mei 2017 heeft de Belgische btw-administratie een nieuwe circulaire gepubliceerd, die de regels samenvat over de aftrekbaarheid van btw bij het kosteloos uitdelen van handelsgeschenken en monsters, reclameartikelen, geschenken en andere goederen die gratis worden verstrekt.

In hoofdzaak worden de regels voor het verstrekken van handelsgeschenken van geringe waarde aan handelsrelaties en gelegenheidsgeschenken voor het personeel (of hun kinderen) gevoelig verstrengd.
 
Tot voor de publicatie van de circulaire kon de btw van verschillende geschenken die aan eenzelfde begunstigde werden gegeven, in aftrek worden genomen, op voorwaarde dat de totale waarde van alle geschenken samen lager was dan 50 EUR (excl. btw). Van dit standpunt wijkt de fiscus nu uitdrukkelijk af. 
 
Ondernemingen mogen in een bepaald kalenderjaar de btw van slechts één geschenk van geringe waarde per beroepsrelatie of per begunstigde (werknemer of kind van de werknemer) aftrekken. Dit betekent dus dat, wanneer er in een kalenderjaar aan eenzelfde persoon meerdere geschenken worden gegeven met een totale waarde van minder dan 50 EUR (excl. btw), de btw-aftrek mag toegepast worden op slechts één van die geschenken. 
 
Deze verstrengde regels gelden eveneens voor loyauteits- of getrouwheidsschema's waarbij klanten kosteloos een goed ontvangen zodra bepaalde aankooptargets worden behaald en voor enkelvoudige vouchers (bijvoorbeeld: bon voor een boek naar keuze of een wellness-arrangement).
 
Bij gebrek aan verdere specifieke bepalingen, is de circulaire van toepassing vanaf de datum van publicatie op 29 mei 2017. Met andere woorden, de nieuwe, strengere regels kunnen voor kalenderjaar 2017 al een impact hebben op de btw-aftrek voor toegekende geschenken. 
 

Meer info verkrijgt u bij uw VGD-adviseur via info@vgd.eu of via het VGD-kantoor in uw buurt.